[...] Selen pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznych metali ciężkich oraz bierze udział w wytwarzaniu, prostaglandyn – substancji zapobiegających stanom zapalnym. Selen wpływa na prawidłowy rozwój płodu głównie układu układu nerwowego i odpornościowego. Selen jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, płodności i w zapobieganiu różnym [...]
[...] – regulują wszelkie procesy w obrębie układu trawiennego, przez co jesteśmy mniej ociężali, bardziej radośni i uśmiechnięci, antystresowe – wpływają na polepszenie samopoczucia i podniesienie wydolności fizycznej, koncentracji i sprawności umysłu – polecane zarówno starszym (mającym problemy z tego [...]
[...] lub zasadach, jeszcze inne w rozpuszczalnikach organicznych. Posiadają zdolność wiązania cząsteczek wody. Efekt ten nazywamy hydratacją. Na rozpuszczalność polipeptydów ma wpływ stężenie soli nieorganicznych. Ich małe stężenie wpływa dodatnio na rozpuszczalność. Jednak przy większym stężeniu następuje uszkodzenie otoczki solwatacyjnej, co [...]
[...] wzrostu fibroblastów i mnóstwo innych białek. Pewne z nich wytwarzane są na przykład w wątrobie i krążą po całym organizmie, inne lokalnie w tkance mięśniowej pod wpływem ćwiczeń. Owe hormony, czynniki wzrostu działają w różny sposób, często wspólnie przyczyniając się do wytwarzania białek. Tak ogromna liczba reakcji [...]
[...] aminokwasów do komórek, pobudza syntezę białek, udział w przemianach cukrów, tłuszczów, soli mineralnych, ukierunkowanie przewagi anabolizmu nad katabolizmem; pośredni wpływ na wzrost kości; wzrost stężenia glukozy we krwi; rozkład tłuszczów zapasowych, przyrost masy ciała Prolaktyna (hormon laktotropowy lub luteotropowy) Gruczoły mleczne [...]
[...] w ustroju zatrzymana jest woda oraz występuje obniżenie się ilości potasu w płynach ustrojowych. Aldosteron i słabiej od niego działający 11- dezoksykortykosteron ma istotny wpływ na mineralny skład moczu. Zwiększa on wchłanianie zwrotne sodu w kanalikach dystalnych oraz jego wymianę na jon potasu i jon wodorowy. Skutkiem tego rośnie ilość sodu [...]
[...] rozwijają się lawinowo paciorkowce. Mleko naturalne po pewnym czasie kwaśnieje, i to jest lepsze. A pasteryzowane gnije a nie kwaśnieje. To poważna różnica. Pod wpływem obróbki cieplnej zmienia się struktura mleka. Giną witaminy, wapń traci przyswajalność, laktoza ulega rozbiciu, pokarm staje się ciężej strawny, białko ulega [...]
Jednak coś znalazłem!! Równowaga kwasowo-zasadową organizmu jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może zostać zaburzona pod wpływem wielu czynników. Najczęściej dochodzi do jej przesunięcia w kierunku kwasowym. Dieta bogata w białko zwierzęce i węglowodany, otyłość, zbyt niska lub zbyt intensywna aktywność [...]
[...] Nabrzmiałe komórki oznaczają anabolizm. Ilość wody zawartej w komorce, określana jako stan nawodnienia komórkowego, może się szybko zmieniać. Zmiany nawodnienia komórki mają wpływ na przebiegające w niej procesy metaboliczne, zwłaszcza na przemianę białka. Takie czynniki, jak hormony kataboliczne, niskie stężenie glutaminy i zmiany w przemianie [...]
[...] w ustroju zatrzymana jest woda oraz występuje obniżenie się ilości potasu w płynach ustrojowych. Aldosteron i słabiej od niego działający 11- dezoksykortykosteron ma istotny wpływ na mineralny skład moczu. Zwiększa on wchłanianie zwrotne sodu w kanalikach dystalnych oraz jego wymianę na jon potasu i jon wodorowy. Skutkiem tego rośnie ilość sodu [...]
mały cytat: "Nerki mają istotny wpływ na ciśnienie krwi. Ciśnienie krwi jest siłą wywieraną przez krew, która przepływa przez tętnice. Zależy ono od rozmiaru tętnic i siły, z jaką serce pompuje krew, oraz ilości wody i soli w organizmie. "
W przemysłowym procesie produkcji (czyli w sposób sztuczny) produkowane są zwykle w postaci krystalicznej (nieorganicznej), a nie w formie organicznej. W dodatku jeśli są pozbawione białkowego nośnika – aminokwasu, to nie ma fizycznych możliwości, aby organizm taką witaminę przyswoił w zadowalającym stopniu. Dlatego witaminy syntetyczne [...]